ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ…

Ο χώρος της δίαιτας πάντα είχε μια αγάπη προς τους περιορισμούς ή καλύτερα τους αποκλεισμούς. Το πρώτο «κακό» που περιορίστηκε ήταν οι υδατάνθρακες επί Atkins και στη συνέχεια η ζάχαρη και τα λιπαρά με την άνθηση των προϊόντων light…

Η μόδα προστάζει και εμείς ακολουθούμε. Θα πει κανείς, μόδα ακόμα και στη διατροφή; Κι όμως! Και μάλιστα με πολλά «χωρίς»!

Σήμερα αποκλείονται συνήθως η γλουτένη, τα ζωικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, τα λιπαρά κ.ά. Το καλύτερό μου όμως, είναι οι συνδυασμοί μεταξύ των αποκλεισμών, για παράδειγμα: μια χορτοφαγική διατροφή ελεύθερη γλουτένης, μια πραγματική σπαζοκεφαλιά…

Η διαφορά της τωρινής μόδας ωστόσο, είναι ότι μπορεί κανείς να δηλώσει με περηφάνια ότι ακολουθεί μια τέτοια διατροφή με αποκλεισμούς ομάδων τροφών, χωρίς να αισθάνεται πως δηλώνει ότι κάνει δίαιτα. Μάλιστα, μέσα από αυτή την επιλογή του, αισθάνεται πως αποκτά κάποια ταυτότητα και δηλώνει μια στάση ζωής. Την επιλογή του αυτή βέβαια, την ενισχύουν οι εταιρίες τροφίμων οι οποίες προσαρμόζουν τα προϊόντα τους στις τάσεις της περιόδου!

Δε θα πω ψέματα, είμαι καλό πειραματόζωο και έμεινα 3,5 μήνες χωρίς γλουτένη. Ήμουν περίεργη αλλά και έτοιμη να κάψω τα πτυχία μου καθώς δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική υποστήριξη αυτή της διατροφής. Παραδέχομαι όμως, πως ένιωθα πολύ καλά και αρκετά ξεφούσκωτη! Έχασα και λίγο βάρος λόγω του αποκλεισμού τόσων νόστιμων εδεσμάτων. Δε φταίει η γλουτένη βέβαια, αλλά τα τρόφιμα στα οποία περιέχεται που συνήθως έχουν αρκετές θερμίδες.

Ακόμα πάντως θυμάμαι την πρώτη φορά μετά από τον αποκλεισμό που μπήκα σε φούρνο!

Το ζήτημα που προκύπτει από αυτούς τους περιορισμούς είναι τα θρεπτικά συστατικά. Για όσα άτομα δεν έχουν κάποιο πραγματικό πρόβλημα υγείας για να αποκλείσουν κάποια τρόφιμα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανίσουν κάποιες ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα η απουσία γλουτένης, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων καθιστά δύσκολη την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν από έλλειψη σιδήρου.

Από την άλλη πλευρά, τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτές τις τάσεις δεν είναι πάντα αθώα. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να είναι και αρκετά γευστικά, ένα τρόφιμο χωρίς ζάχαρη μπορεί να έχει περισσότερα λιπαρά και το αντίστροφο… Έτσι λοιπόν, μια διατροφή αποκλεισμού μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Το αίσθημα ότι κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας μπορεί τελικά να είναι μια ψευδαίσθηση. Εξάλλου το παγωτό και τα πατατάκια είναι ελεύθερα γλουτένης…

Η διατροφή μας δε θα έπρεπε να αξιολογείται από αυτά που αποφεύγουμε, αλλά από αυτά που προσλαμβάνουμε. Ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής περιλαμβάνει το μότο: ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΜΕΤΡΟ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Ο νοών νοείτω…

savoirville.gr

Σχολιάστε