ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!

Η διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου έχει ετοιμάσει δύο εξαιρετικές εναλλακτικές συνταγές.

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται!

Τα μελομακάρονα είναι, πιθανόν, το πιο ωραίο γλυκό των εορτών, και αυτό οφείλεται στο πλούσιο μέλι που χρησιμοποιούμε για να τα βουτάμε και στα χριστουγεννιάτικα μυρωδικά που τρελαίνουν την μύτη μας. Δυστυχώς, όμως, όπως κάθε τι ωραίο, τα μελομακάρονα συνοδεύονται από πολλές θερμίδες.

Αυτό όμως έρχεται να αλλάξει με τις δύο παρακάτω υπέροχες, εύκολες συνταγές.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Συνταγή nο1: Μελομακάρονα με στέβια

ΥΛΙΚΑ:

  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κ. γλυκού σόδα
  • 1 κ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 450 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. αλεσμένο καρύδι

Για το σιρόπι:

  • 40 γρ. στέβια
  • 200 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη στέβια, το πορτοκάλι και την κανέλα και το αφήνουμε να κρυώσει
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα (περίπου 20 γρ. το καθένα)
  • Ψήνουμε στους 160°C για 25 λεπτά περίπου (κρίνουμε με βάση το χρώμα).
  • Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για ελάχιστα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε το καρύδι

Συνταγή nο2: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, μόνο με μέλι

ΥΛΙΚΑ:

  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ. γλυκού σόδα
  • 1 κ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 κ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 450 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. αλεσμένο καρύδι

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ. μέλι
  • 200 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι αφαιρούμε τον αφρό από το σιρόπι και αφήνουμε περίπου 15-20 δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι

Στην πρώτη συνταγή, η διαφορά με το κλασικό μελομακάρονο είναι και θερμιδική (περίπου 50 θερμίδες λιγότερες ανά μελομακάρονο) αλλά και ποιοτική, εφόσον με την απουσία της ζάχαρης, μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με πρόβλημα στο σάκχαρο.

Στη δεύτερη συνταγή, η διαφορά δεν είναι θερμιδική (οι θερμίδες είναι ακριβώς οι ίδιες) αλλά καθαρά ποιοτική και μπορεί να καταναλωθεί και από μικρά παιδιά (άνω του ενός έτους)

Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc (Χαροκόπειο πανεπιστήμιο) 

(όπως δημοσιεύτηκε στο pharmacy295.gr)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s