ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ;

ΣΑΛ

Όλες μα όλες οι δίαιτες, ακόμα και οι ανορθόδοξες περιλαμβάνουν σαλάτα, ενώ η πιο κοινή οδηγία για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος είναι να τρώει «ψητό και σαλάτα». Μέχρι στιγμής, ξέραμε ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, στην καλή λειτουργία του εντέρου (άρα και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου) και στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου ενός γεύματος. Σε όλα αυτά, ήρθε μια ακόμη επιβεβαίωση, μέσω μιας έρευνας που έκαναν διάφορες σχολές ιατρικής από πολλές χώρες και βρήκαν πως για να αδυνατίσει κάποιος αρκεί να τρώει 30 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως.

Αυτή η οδηγία μάλιστα, μπορεί να συγκριθεί με τις πολύπλοκες διατροφικές συστάσεις της Αμερικάνικης καρδιολογικής ένωσης (που περιλαμβάνει μείωση της ζάχαρης, του αλατιού κλπ). Τρώγοντας την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών η απώλεια φτάνει τα 2 κιλά σε 1 χρόνο (χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο στη διατροφή), τη στιγμή που αν το ίδιο άτομο ακολουθήσει το σύνολο των οδηγιών της American Heart Association, μπορεί να χάσει περίπου 3 κιλά. Για κάποιον λοιπόν, που δεν εντάσσεται τόσο εύκολα σε κάποιο διατροφικό καλούπι, το να μπορέσει να καλύψει μόνο τις ανάγκες του σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι πολύ πιο απλό και εφαρμόσιμο.

Και πού θα τις βρω τόσες φυτικές ίνες; σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς. Ενδεικτικά αναφέρεται η περιεκτικότητα φυτικών ινών σε ορισμένα τρόφιμα (σε γραμμάρια):

1 μέτριο μήλο 4
3 αποξηραμένα σύκα 10,5
1 μεγάλη αγκινάρα 4,5
1 αβοκάντο 5,6
1 φλυτζάνι φασόλια 19,4
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης 2
1 φλυτζάνι μπρόκολο 9
1 φλυτζάνι λάχανο 3
3 κουτ. της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης 5
1 φλυτζάνι μακαρόνια ολικής άλεσης 6
1 αμύγδαλο 0,3

Για να μπορέσουμε λοιπόν, να φτάσουμε την προτεινόμενη ποσότητα φυτικών ινών, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά και όλα τα «άμυλα» που προσλαμβάνουμε να είναι σύνθετα δηλαδή ολικής άλεσης. Μάλιστα για να βγει καλό το άθροισμα, καλό είναι κάθε γεύμα να περιλαμβάνει μια πηγή φυτικών ινών και αν το κυρίως δεν είναι κάποιο όσπριο ή κάποιο ζαρζαβατικό, να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα (πχ. πρωινό: γάλα με δημητριακά ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, κυρίως: όσπριο ή «λαδερό» ή ψητό με σαλάτα, βραδινό: το ίδιο με το πρωινό ή με το μεσημεριανό και ενδιαμέσως φρούτα και ξηροί καρποί) .

Και τι γίνεται με τις σαλάτες που μου φαίνονται βαρετές και νομίζω ότι θα βελάξω; χρειάζεται λίγη φαντασία και αυτοσχεδιασμός! Εναλλαγή των λαχανικών μεταξύ τους και μεγαλύτερη ποικιλία στις σος που χρησιμοποιούμε: μουστάρδα, κέτσαπ, αλάτι, ξύδι, μπούκοβο, κάρυ, γιαούρτι κλπ.

(όπως δημοσιεύτηκε στο wonderful-woman.gr)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s