ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ;

diaita-i-nisteia

Η ερώτηση μπορεί να αναδιατυπωθεί και ως εξής: χορτοφαγία και δίαιτα γίνεται; Πολλοί πιστεύουν ότι κόβοντας τα κακά ζωικά λιπαρά θα χάσουν βάρος και θα αποτοξινωθούν. Στην πραγματικότητα όμως, ο οργανισμός έχει τις δικές του αποτοξινωτικές ικανότητες και ναι μεν μια μικρή αποχή πχ. τη μεγάλη εβδομάδα μπορεί να «ξεκουράσουν» το σώμα μας, αλλά μια νηστεία σε όλη τη σαρακοστή ή μια απόφαση για την υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής για πάντα, χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς.
Αν πάντως έπρεπε η ερώτηση να απαντηθεί, η απάντηση θα ήταν ναι με συγκεκριμένες και μελετημένες κινήσεις. Η δυσκολία εντοπίζεται στα συγεκριμένα σημεία και αντίστοιχα προτείνεται και η λύση τους:
• οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι περισσότερο χορταστικές και αποτελεσματικές για το αδυνάτισμα από τα λαδερά, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα (έλα μωρέ τι έχω φάει από το πρωί; 2 κουλουράκια Θεσσαλονίκης ή 2 παξιμάδια με ντομάτα για μεσημεριανό = 10 φέτες ψωμί!!!). Αρχικά θα πρέπει να αναπληρώσουμε τις πρωτεΐνες για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και το βασικό μας μεταβολισμό. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό καταναλώνοντας θαλασσινά, όσπρια μαζί με δημητριακά (πχ. φακόρυζο), καθώς και ξηρούς καρπούς. Από εκεί και έπειτα η πείνα θα διορθωθεί με την πρόσληψη άφθονων φυτικών ινών (σαλάτες, χορτόσουπες, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης κλπ).
• η απουσία γαλακτοκομικών δυσκολεύει την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Πολλές έρευνες συνδέουν το ασβέστιο με το αδυνάτισμα, οπότε καλό είναι για να πετύχουμε το συνδυασμό δίαιτας και νηστείας να δοκιμάσουμε τα διάφορα εμπλουτισμένα γάλατα αμυγδάλου, φουντουκιού, ρυζιού κλπ. και συγχρόνως να τρώμε ξηρούς καρπούς και λαχανικά όπως η ρόκα, το μπρόκολο και το σπανάκι.
• ο αποκλεισμός του κρέατος δημιουργεί τον κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου και η αναιμία με τη σειρά της προκαλεί μειωμένες αντοχές και καύσεις. Η λύση θα δοθεί από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα και τη βιταμίνη C που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου (λεμόνι και πορτοκαλάδες καθημερινά).
• τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε τα ψάρια ενισχύουν το μεταβολισμό και για αυτό θα πρέπει να τα αναπληρώσουμε καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς (ειδικά λιναρόσπορο και ταχίνι) και θαλασσινά.

Κίνδυνοι-θερμιδικές βόμβες:
σοκολάτα μαύρη: 500 θερμίδες/ 100 γρ.
χαλβάς συσκευασμένος: 600 θερμίδες/ 100 γρ.
πατατάκια: 500 θερμίδες/ μεγάλη συσκευασία
παστέλι: 580 θερμίδες/ 100 γρ.
ξηροί καρποί: 600 θερμίδες/ 100 γρ.
ταραμοσαλάτα: 100 θερμίδες/ 1 κουτ. της σούπας
τηγανητά θαλασσινά: 300 – 500 θερμίδες/ μερίδα

Καλή οργάνωση λοιπόν, και… σεμνές επιλογές!

(όπως δημοσιεύτηκε στο savoirville.gr)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s