ΑΡΑΧΝΕΣ, ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Πρόσφατα ο ΟΗΕ σύστησε την κατανάλωση εντόμων λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Πριν αρχίσουμε τα «ιου τι αηδία είναι αυτό;» θα πρέπει να χωριστούμε σε όσους είναι άνετοι να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα και σε όσους αρνούνται πεισματικά να ξεφύγουν από τη διατροφική τους ρουτινούλα!

Από πολύ μικρή ηλικία είναι ξεκάθαρο το ποια άτομα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταναλώσουν οτιδήποτε και όσα είναι ας πούμε «ιδιαίτερα» στο φαγητό. Οι πρώτοι ονομάζονται νεοφιλικοί και οι δεύτεροι νεοφοβικοί και εννοείται πως αυτοί οι χαρακτηρισμοί αποτελούν τα άκρα μιας κλίμακας και οι περισσότεροι βρισκόμαστε κάπου ενδιάμεσα…

Απαντήστε λοιπόν στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε που βρίσκεστε σε αυτή την κλίμακα:

(βαθμολογείστε την κάθε πρόταση, ανάλογα με το πόσο συμφωνείτε, βάζοντας 1 αν αισθάνεστε ότι συμφωνείτε απόλυτα, έως 7 αν διαφωνείτε απόλυτα)

  • Δοκιμάζω διαρκώς νέα και διαφορετικά τρόφιμα
  • Εμπιστεύομαι καινούρια φαγητά
  • Δοκιμάζω κάτι ακόμα και αν δεν ξέρω τι περιέχει
  • Μου αρέσουν τρόφιμα από διαφορετικές χώρες
  • Τα περίεργα ethnic τρόφιμα μου φαίνονται πολύ δελεαστικά
  • Όταν είμαι καλεσμένος σε «τραπέζι» δοκιμάζω νέα φαγητά
  • Δε φοβάμαι να φάω τρόφιμα που δεν έχω ξαναδοκιμάσει
  • Δεν τρώω πάντα τα ίδια συγκεκριμένα τρόφιμα
  • Τρώω σχεδόν οτιδήποτε
  • Μου αρέσει να τρώω σε εστιατόρια με καινούριες κουζίνες

Κάνουμε το άθροισμα και θεωρούμε πως με σκορ κάτω από 35 είμαστε νεοφιλικοί. Μέχρι πού θα φτάναμε όμως στην πραγματικότητα;

Ιδού μερικά από τα πιο περίεργα τρόφιμα για τα δυτικά γούστα μας και τα οποία θεωρούνται μεζεδάκια κάπου αλλού:

  • Ψητά σκαθάρια στα κάρβουνα σαν ποπ κορν
  • Αυγά μέλισσας κατευθείαν από την κυψέλη (υποτίθεται ότι έχουν γεύση αμυγδάλου ή φιστικιού)
  • Σφίγγες (με γεύση κουκουναριού)
  • Μυρμήγκια χαμηλά σε υδατάνθρακες για όσους κάνουν δίαιτα και υψηλά σε πρωτεΐνη αρκεί να φας καμιά εκατοστή. Οι προνύμφες τους σερβίρονται και ως χαβιάρι εντόμων
  • Τηγανητοί γρύλοι με κάρυ
  • Τηγανητές αράχνες
  • Σος βρωμούσας (αν ξεπεράσει κανείς τη μυρωδιά, δίνει μια γεύση μήλου στη σος)
  • Κρασί από φύδι
  • Κρασί ζυμωμένο με μωρά ποντίκια
  • Ζωντανό χταπόδι
  • Αυγά βρασμένα σε ούρα νέων αγοριών
  • Έμβρυο πάπιας βρασμένο μέσα στο κέλυφός του
  • Οπλή αλόγου
  • Σπέρμα μπακαλιάρου
  • Σούπα από αποξηραμένες σαύρες

Όλα είναι σχετικά λοιπόν σε αυτή τη ζωή!

Πέρα από την πλάκα, τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα και μέταλλα και αποτελούν μια λύση για τα υποσιτισμένα παιδιά Σύμφωνα με το national geographic η εντομοφαγία είναι και μια οικονομική προοπτική για ορισμένες χώρες, ενώ χρησιμεύει και για την απομάκρυνση των εντόμων χωρίς χημικά… εκεί που είσαι στο μπαλκόνι και έχεις μια λιγουρίτσα τσιμπάς και μια κατσαριδούλα (#μπλιαχ). Η νεοφιλία εξάλλου αποτελεί μια στάση ζωής και δεν αφορά μόνο τη διατροφή…

 

(όπως δημοσιεύτηκε στο savoirville.gr)

Advertisements

2 thoughts on “ΑΡΑΧΝΕΣ, ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

  1. Πειράζει να μη βάλουμε κάρυ στους τηγανητούς γρύλλους;

    Επίσης την οπλή αλόγου τη τρώμε με το πέταλο; Μπορούμε να γλύψουμε το πεταλάκι μετά όπως το μπιζολοκόκκαλο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s