HI TECH ΔΙΑΙΤΑ

Μπορεί η τεχνολογία των έξυπνων κινητών να αλλάξει το τοπίο της δίαιτας; Σίγουρα πάντως, προσπαθεί! Φέτος που ενηλικιώθηκα τεχνολογικά, μιας και πήρα το πρώτο μου iphone, έχω μείνει έκπληκτη από τον καινούριο κόσμο που ανοίχτηκε μπροστά μου.

Δεν εννοώ τόσο τις εφαρμογές, όσο τα περιφερειακά εξαρτήματα που εξελίσσονται διαρκώς. Μελέτησα και παρουσιάζω αυτά που μου έκαναν περισσότερο εντύπωση:

*Smart diet scale: οι άνθρωποι έφτιαξαν μια ζυγαριά η οποία κάνει διατροφική ανάλυση του γεύματος μας! Τοποθετούμε το φαγητό στο ειδικό πιάτο και το πιάτο πάνω στην «έξυπνη» ζυγαριά. Στη συνέχεια αφού ζυγιστεί το φαγητό γίνεται ανάλυση η οποία βέβαια αποστέλλεται στο κινητό μας και έπειτα υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού διαφόρων γραφημάτων με τα στατιστικά ή τους στόχους της βδομάδας, του μήνα κλπ. (http://www.smartdietscale.com/)

Σχόλιο: Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια, η οποία όμως βρίσκει εφαρμογή στα γεύματα αποκλειστικά εντός σπιτιού, για ευνόητους λόγους. Από την άλλη, είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να αξιολογήσει τα γραφήματα και να τα χρησιμοποιήσει με κάποιον τρόπο, για να έχει νόημα όλο αυτό, και κάτι τέτοιο απαιτεί και τις ανάλογες γνώσεις.

*Το πιρούνι που μετράει τις μπουκιές… Το Hapifork όχι μόνο μετράει τις μπουκιές, αλλά και την ταχύτητα με την οποία τρώμε και τη διάρκεια των γευμάτων μας. Μάλιστα δονείται και ανάβει και το λαμπάκι του όταν το παρακάνουμε και τρώμε πολύ γρήγορα. Εννοείται πως και εδώ όλα τα δεδομένα περνάνε στο κινητό ώστε να παρακολουθεί κανείς τις επιδόσεις του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να επικοινωνήσει και με την κοινότητα των ομοιοπαθόντων. ()

Σχόλιο: Φαντάσου να έχεις καλέσει το έτερο ήμισυ για ρομαντικό δείπνο και το πιρούνι να αρχίσει να αναβοσβήνει και να δονείται συγχρόνως, γιατί από την αγωνία έφαγες πιο γρήγορα από το κανονικό…  Η διατροφική εκπαίδευση είναι μια μεγάλη συζήτηση!

*Υπάρχουν άπειρα βραχιολάκια τα οποία μετρούν τα πάντα, από τις θερμίδες που καίμε, μέχρι πόση ώρα κοιμόμαστε. Αυτό που μου έκανε καλύτερη εντύπωση είναι το «up by jawbone». Τα δεδομένα και πάλι καταγράφονται και περνάνε στο κινητό, αλλά αυτό που με ενθουσίασε ήταν πως δονείται πάνω από κάποιο ορισμένο διάστημα ακινησίας και ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να εισάγει κανείς τα αισθήματά του, ώστε να του βρει το λογισμικό ποιο μοντέλο ζωής του ταιριάζει.

Σχόλιο: Χρειάζεται μεγάλη πυγμή και υπομονή για να μείνει κανείς συνεπής σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμα και το να το φοράει 24 ώρες μπορεί να είναι για κάποιον δύσκολο. Αναμφίβολα ωστόσο, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για κάποιον ήδη αποφασισμένο.

Καλά, για τις εφαρμογές των κινητών δεν έχω λόγια! Η ποικιλία είναι απεριόριστη. Η εφαρμογή “fitocracy” φαίνεται να έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς η φυσική δραστηριότητα μετατρέπεται σε πόντους σα να βρισκόμασταν σε video game και αυτό σίγουρα αυξάνει την κινητοποίηση.

Σχόλιο: Οι εφαρμογές των κινητών απευθύνονται σε άτομα ήδη εθισμένα με το κινητό τους. Σκεφτείτε το λίγο… Υπάρχει gadget που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το κινητό μας «διατροφικά» την ώρα που τρώμε…

Το κύριο ζήτημα με όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα gadgetάκια είναι ότι πρόκειται για βοηθήματα «εκ των έξω». Αν δε βρεθεί το κίνητρο και η δύναμη «εκ των έσω» όλα αυτά θα παραμείνουν χαριτωμένα διακοσμητικά.

(όπως δημοσιεύτηκε στο http://www.savoirville.gr/)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s