ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

  • Γιατί πεινάμε περισσότερο το χειμώνα;

Ο μεταβολισμός, οι καύσεις μας δηλαδή, αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας και να την κρατήσει σταθερή. Με αυτόν τον τρόπο πεινάμε και περισσότερο αλλά συχνά παχαίνουμε και περισσότερο, διότι η επιπλέον ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις πρόσθετες καύσεις που κάνουμε. Αυτός ο λάθος υπολογισμός, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητες όταν ο καιρός κρυώνει, συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και να κάνουμε μια προσπάθεια να κινητοποιούμαστε με κάθε ευκαιρία.

 

  • Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα για το κρυολόγημα;

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του και διάφορα κρυολογήματα ή ιώσεις, οπότε είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η δράση της βιταμίνης C είναι περισσότερο προληπτική, δηλαδή σε περίπτωση που έχει ήδη εκδηλωθεί το κρυολόγημα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι: τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές κ.ά

Μια ακόμη βιταμίνη που βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Τη βιταμίνη Ε τη βρίσκουμε: στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα θαλασσινά και στα δημητριακά.

Το β-καροτένιο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Το βρίσκουμε άφθονο στα καρότα, τις ντομάτες, το σπανάκι, το μαρούλι, το βερίκοκο κ.α

Την ίδια δράση έχει και ο ψευδάργυρος που περιέχεται στα κρεατικά και στα όσπρια.

Αντίστοιχα, θετική επίδραση στα κρυολογήματα φαίνεται να έχει η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους. Το κορεσμένο λίπος υπάρχει στο βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος, στα λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανεξάρτητα από τις βιταμίνες υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που συνδέονται με την αντιμετώπιση των ιώσεων όπως το σκόρδο, το χαμομήλι και η εχινάτσια.

Τα άτομα που ακολουθούν πολύ αυστηρές και υποθερμιδικές δίαιτες είναι περισσότερο ευάλωτα στις ιώσεις και συνεπώς είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια για έναν υγιή τρόπο απώλειας βάρους και την υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής.

Η υγιεινή ζωή γενικότερα, βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οπότε θα λέγαμε ότι η φυσική δραστηριότητα, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος εξασφαλίζουν έναν πιο ισχυρό οργανισμό.

 

  • Γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη μας για γλυκό το χειμώνα;

Η μείωση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετίζεται με τη μείωση της βιταμίνης D στο σώμα μας, δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται σε μεγάλο βαθμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και η μείωσή της επηρεάζει τη διάθεσή μας. Η ανάγκη για γλυκό συνδέεται με την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης που μας «ανεβάζει» ψυχολογικά. Τα γλυκά ωστόσο, δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή, διότι έχουν πυκνή θερμιδική σύσταση και αυξάνουν εύκολα το βάρος μας, γεγονός που όχι μόνο δεν είναι υγιεινό αλλά μακροπρόθεσμα μας χαλάει και τη διάθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη γενικότερα για υδατάνθρακες. Αναζητώντας λοιπόν μια εναλλακτική λύση, αυτή είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και τη βρίσκουμε στο κοτόπουλο, τη μπανάνα και το ψάρι.

Εκτός από τη σεροτονίνη, και η ντοπαμίνη μας δίνει ενέργεια και η αύξηση των επιπέδων μπορεί να εξασφαλιστεί με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φαινυλαλανίνη όπως είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα φυστίκια. Πάντα βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου το πολύτιμο τρίπτυχο ποικιλία – μέτρο – ισορροπία.

Εξίσου σημαντικό για την ψυχική μας κατάσταση είναι η διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα. Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το λευκό ψωμί και τα πατατάκια και να προτιμήσουμε τροφές όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα όσπρια κ.ά, τα οποία επηρεάζουν πιο ήπια τη μεταβολή του σακχάρου και συγχρόνως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας χορταίνουν περισσότερο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s